4 – Χρυσολεόντισσα

ΠΑΧEIA ΡΑΧΗ-ΧΡΥΣΟΛΕΟΝΤΙΣΣΑ-ΠΑΧEΙA ΡΑΧΗ:
6 χλμ. / 2 ώρες 30 λεπτά (κυκλική διαδρομή)
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη διαδρομή / μέτριας δυσκολίας
Εκκίνηση: Παχειά Ράχη η Μοναστήρι Χρυσολεόντισσας

Download file: 4-2017-11.gpx
Πώς να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο GPX;

Από την Παχειά Ράχη προχωράμε ανατολικά 800 μ. στην άσφαλτο. Το ανηφορικό μονοπάτι ξεκινά από το κοιμητήριο και οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, σε οροπέδιο στο κέντρο της Αίγινας. Σύμφωνα με τοπική παράδοση, αρχικά η Μονή ήταν κτισμένη σε παραθαλάσσιο μέρος και ήταν ευάλωτη στις επιδρομές των πειρατών. Στις αρχές του 17ου αι. μεταφέρθηκε σε προστατευμένη περιοχή , ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα. Το οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει πύργο με πολεμίστρες (1601) και στο κέντρο της εσωτερικής αυλής υπάρχει η μεταγενέστερα κτισμένη εκκλησία (1808).

Photos 1-6: HP

Αρχικά, το μονοπάτι είναι ανηφορικό, μέτριας δυσκολίας και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη δυτική πλευρά του νησιού και του Σαρωνικού κόλπου. Μόλις φθάσουμε στο ύψωμα η διαδρομή γίνεται επίπεδη και εύκολη. Στρίβουμε δεξιά προς την ανατολή όπου βρίσκεται το οροπέδιο του Αγ. Λεοντίου το οποίο περιβάλλεται από λόφους. Έχει κυκλική μορφή με διάμετρο 300 μ. περίπου και με υψόμετρο 370 μ. Εκεί, εντοπίζονται πολλά θραύσματα κεραμικών και παλιό καμίνι.

Στην ανατολική πλευρά του οροπεδίου υπάρχει το ξωκλήσι του Αγ. Λεοντίου, κτισμένο τον 17ο αι. επάνω σε αρχαία ερείπια. Ο Άγιος γεννήθηκε στην Αίγινα τον 1ο αι. Η περιοχή ονομάζεται Μπουρδέχτης (παραφθορά της λέξης ομβροδέκτης) γιατί πριν το εκκλησάκι, υπάρχει τοπικό υδραγωγείο που αποτελείται από ένα σύστημα υπογείων θαλάμων, στοών και τριών πηγαδιών, λαξευμένων στο φυσικό έδαφος, σε μέγιστο βάθος περίπου 6 μ. από την επιφάνεια.

Στο Μπουρδέχτη στρίβουμε αριστερά και το πανεύκολο πλέον μονοπάτι μας οδηγεί κατευθείαν στη γυναικεία Μονή Χρυσολεόντισσας. Μια μικρή αριστερή παράκαμψη μας φέρνει στο τεράστιο αλώνι της Μονής με διάμετρο 20 μ. που μαρτυρεί την παλιά αγροτική αίγλη της περιοχής και προσφέρει μια υπέροχη θέα προς τον βόρειο Σαρωνικό, την Παλιαχώρα και τη Μονή του Αγ. Νεκταρίου.