5 – Στα ανατολικά της Αίγινας

 ΑΝΙΤΣΑΙΟΥ – ΚΥΛΙΝΔΡΑΣ – ΠΟΡΤΕΣ – ΑΝΙΤΣΑΙΟΥ
5,8 χλμ. / 3 ώρες 15 λεπτά (κυκλική διαδρομή)
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη / μέτρια διαδρομή
Εκκίνηση: Ανιτσαίου (μπροστά από την εκκλησία του χωριού)

Download file: 5-anitsaiou-kylindras-portes.gpx
Πώς να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο GPX;

Από τον οικισμό Ανιτσαίου με τον χαρακτηριστικό ανεμόμυλο, κατηφορίζουμε προς βορρά μέχρι το πευκοδάσος πλάι στο μικρό φαράγγι που έχει πλούσια βλάστηση και μεγάλη βιοποικιλότητα. Σε όλα τα πευκοδάση του νησιού, υπήρξε στο παρελθόν σημαντική οικονομική δραστηριότητα βασισμένη στη συλλογή του ρετσινιού. Συνεχίζουμε περνώντας κοντά από τις λαξευμένες στο βράχο οικογενειακές δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού που αποκαλούνται «Σουβάλες» οι οποίες προαναγγέλλουν τον παραδοσιακό οικισμό του Κύλινδρα όπου φθάνουμε μετά από μια ώρα περπάτημα.

Photos HP

Διασχίζουμε το χωριό που προσφέρει θαυμάσια δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Στην πλατεία στρίβουμε δεξιά. Μετά από 100 μ. περίπου, παίρνουμε το χωματόδρομο στα δεξιά μας, ο οποίος οδηγεί σε μονοπάτι που μας φέρνει στις παρυφές του παραλιακού χωριού Πόρτες. Παρακάμπτοντας το χωριό, αρχίζουμε την άνοδο προς Ανιτσαίου περνώντας από όμορφο καλντερίμι οριοθετημένο από πέτρινους τοίχους και πλούσια βλάστηση. Προσοχή: μετά το κοιμητήριο, μπαίνουμε στον ασφαλτόδρομο, τον οποίο αφήνουμε μετά από 100 μ., στρίβοντας δεξιά για να βρούμε και πάλι το μονοπάτι που διασχίζει το όμορφο αγροτικό τοπίο με τις παλιές πεζούλες.

Η διαδρομή προσφέρει πανέμορφη θέα προς τις πλαγιές με τα βραχώδη γλυπτά της φύσης και τη θάλασσα καθώς και ποικιλία βιοτόπων που φιλοξενούν ακόμα και αρπακτικά πουλιά. Μπορούμε να απολαύσουμε μερικά από τα 1000 και πλέον είδη χλωρίδας που έχουν καταγραφεί στην Αίγινα, δένδρα, θάμνους, θαμνίσκους και πόες. Συναντούμε πεύκα (Pinus halepensis), θαμνο-κυπάρισα (Juniperus), σκίνα (Pistachia lentiscus) και πουρνάρια. Επίσης παρατηρούμε, θαυμάζουμε και μυρίζουμε νεκταροφόρα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά όπως η άγρια λεβάντα, ο κρόκος και το θυμάρι. Με λίγη τύχη και ανάλογα την εποχή, μπορούμε να δούμε σπάνια και ενδημικά φυτά όπως κολχικά, ίριδες και άγριες ορχιδέες.