3 – Αρχαίος Ελαιώνας

Προσοχή στα σκυλιά: Μας έχουν αναφέρει ότι τα σκυλιά της στάνης προς Αιγινήτισσα, είναι επιθετικά.
Η σηματοδοτημένη διαδρομή από Ελαιώνα –Μαραθώνα και αντίθετα, δεν περνάει κοντά από τη στάνη.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΚΑΠΟΤΗΔΕΣ – ΠΑΧΕΙΑ ΡΑΧΗ – ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ:
5,8 χλμ. / 3 ώρες (κυκλική διαδρομή)
Βαθμός δυσκολίας:εύκολη / μέτρια διαδρομή
Εκκίνηση: β΄παραλία του Μαραθώνα

Download file: 3-marathona_pahiarahi.gpx
Πώς να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο GPX;

Από τη β΄παραλία του Μαραθώνα παίρνουμε την άσφαλτο με κατεύθυνση προς την πόλη. Μετά από 200μ. στα αριστερά μας διακρίνουμε τον μικρό υγρότοπο του Μαραθώνα που φιλοξενεί μεταναστευτικά πουλιά για προσωρινή ανάπαυση στα μεγάλα ταξίδια τους. Οι μικροί νησιώτικοι υγρότοποι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τις περιόδους που οι μεγάλοι υγρότοποι της Β. Ελλάδας έχουν παγώσει. Μετά από 100μ. στρίβουμε δεξιά προς το βουνό, με στόχο το χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στην αρχή του μονοπατιού προς τον παλιό οικισμό των Καπότηδων όπου φθάνουμε μετά από 35 λεπτά. Εκεί διέμενε μέχρι πρόσφατα και ο τελευταίος πετράς που σμίλευε τις διάσημες Αιγινήτικες μυλόπετρες για εξαγωγή στα νησιά του Αιγαίου.

Photos 1-7: HP

Ανεβαίνουμε τη δεξιά πλαγιά προς τον, χαρακτηρισμένο από το 1996 ως παραδοσιακό, οικισμό της Παχιοράχης ή Παχειάς Ράχης. Τα σπίτια είναι πέτρινα και τα καλντερίμια πλακόστρωτα. Το χωριό ήταν ένας παλιός γεωργικός και κτηνοτροφικός οικισμός οργανωμένος πριν από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Αφού περάσουμε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (θεμελιώθηκε το 1813) στρίβουμε δεξιά και παίρνουμε το κατηφορικό μονοπάτι πλάι στο ρέμα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντική βιοποικιλότητα. Υπάρχουν άρκευθοι, άγρια σπαράγγια άγριες λεβάντες, αλισφακιές, νιγκέλες- κλπ. Μετά από 30 περίπου λεπτά φθάνουμε στην κοιλάδα του Ελαιώνα όπου δεσπόζουν καμαρωτές οι αρχαίες ελιές, ηλικίας 1500-2000 ετών. Το μονοπάτι περνά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας με την παλιά πετρόκτιστη κλειστή δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες, και οδηγεί σε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές ελιές του Ελαιώνα. Η κάθε μία αποτελεί ένα διαφορετικό ζωντανό γλυπτό. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να τις εξερευνήσετε.

Από τον Ελαιώνα κατηφορίζουμε προς την παραλία Μαραθώνα, όπου φθάνουμε μετά από 50 περίπου λεπτά, περνώντας στο τέλος της διαδρομής δίπλα στα μποστάνια κηπευτικών των ντόπιων παραγωγών ενώ αριστερά μας διακρίνουμε το λόφο Κακοπέρατο από όπου έβγαινε η μαυρόπετρα για την κατασκευή της διάσημης Αιγινήτικης μυλόπετρας.