2 – Σφεντούρι-Ελαιώνας

Σφεντούρι – «Σουβάλα» Αχλάδα – Ελαιώνας:
3 χλμ. / 1 ώρα 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη / μέτρια διαδρομή
Εκκίνηση: Σφεντούρι

Download file: 2-sfentouri-elaiona.gpx
Πώς να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο GPX;

Από τα βόρεια του οικισμού του Σφεντουρίου ξεκινά πετρόκτιστο καλντερίμι που περνά μέσα από χωράφια με αναβαθμίδες γεμάτες ελαιόδενδρα. Ο περιπατητής θα απολαύσει τη θέα προς τη Δύση (Πέρδικα, Μονή, Μέθανα) και περνώντας από δυο πανέμορφα ξωκκλησια, θα φτάσει σ’ένα μεγάλο πέτρινο αλώνι. Σε λίγα λεπτά το μονοπάτι καταλήγει στη σουβάλα “Αχλάδα”. Τις σουβάλες η αλλιώς ομβροδέκτες χρησιμοποιούσαν παλιά για να συγκεντρώσουν βρόχινο νερό για της ανάγκες τους για ύδρευση άλλα και για το πότισμα των ζώων.

photo 1: Νεφέλη, 2-4: HP

Από την “Αχλάδα”, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη μέσα από ανηφορικό μονοπάτι στα βράχια μπορεί κανείς να φτάσει στα “Δρακόσπιτα” η “πλακωτά”, πέτρινα κτίσματα μέσα στη γη με μεγάλες επίπεδες πέτρινες πλάκες για στεγή. Απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Από την “Αχλάδα” και με κατεύθυνση βόρεια, ξεκινά κατηφορικό χωμάτινο μονοπάτι που μας οδηγεί στον αρχαίο Ελαιώνα. Ενα αναπάντεχο τόπο σπάνιας ομορφιάς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα (βότανα, αγριόχορτα, αγρολούλουδα, ελιές, αγριοκούνελα, άλογα, πεταλούδες, …). Τοπίο αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το ύφος, τη μορφή, και το μύθο του πιο ψηλού βουνού της Αίγινας, Όρος.

Προστατευμένη από τα γειτονικά βουνά, η περιοχή μοιάζει με φυσική λεκάνη που συγκεντρώνει τα νερά τους, λόγος για τον οποιο επιβίωσαν τα υπεραιωνόβια εντυπωσιακά ελαιόδενδρα. Το μονοπάτι καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας με την παλιά πετρόκτιστη κλειστή δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες.

(Εάν η επιστροφή σας δεν γίνει από το ίδιο μονοπάτι, μπορείτε να συνεχίσετε προς Παχειά Ράχη η προς Μαραθώνα με τη διαδρομή 3).