4 – Hrisoleontisa

PACHIA RACHI – HRISOLEONTISA – PACHIA RACHI
6 km / 2 ore 30 minute (rută circulară)
Grad de dificultate:
ușor / mediu
Început de potecă:
Pachia Rachi sau Mănăstirea Hrisoleontisa

Download file: 4-2017-11.gpx
Cum se folosește un fișier GPX

De la Pachia Rachi se merge spre est, 800 m pe asfalt. Cărarea urcă de la cimitir și duce la mănăstirea Panagia Hrisoleontisa, pe un platou din centrul Eghinei. Conform tradiției locale, mănăstirea a fost construită inițial pe un loc de pe litoral și era vulnerabilă la atacurile piraților. La începutul secolului al XVII-lea a fost mutată într-o zonă protejată, astfel încât să nu fie vizibilă de la mare. Complexul fortificat al mănăstirii include un turn de aparare (1601), iar în centrul curții interioare se află biserica care a fost construită ulterior (1808).

Photos 1-6: HP

Inițial, poteca o ia în sus, cu grad de dificultate moderat și oferă priveliști extraordinare spre partea de vest a insulei și a Golfului Saronic. Odată ce se ajunge pe vârful dealului, traseul devine plat și ușor. Virați la dreapta spre est, unde veți întâlni platoul Sf. Leontie, care este înconjurat de dealuri. Are o formă circulară cu un diametru de aproximativ 300 m și o altitudine de 370 m. Acolo, se găsește un cuptor vechi pentru ars ceramică și multe fragmente de ceramică.

În partea de est a platoului se află capela Sf. Leontie, construită în secolul al XVII-lea pe ruine antice; sfântul s-a născut în Eghina în secolul I d.Hr. Zona se numește Bourdehtis (corupția cuvintelor ‘colector de ploaie’) deoarece în fața bisericii există un apeduct local format dintr-un sistem de camere subterane, galerii și trei puțuri, cioplite în stâncile din subsol, cu o adâncime maximă de aproximativ 6 m de suprafață.

În Bourdehti facem stânga și poteca (foarte ușoară) duce direct la mănăstirea de maici Hrisoleontisa. Un mic ocol spre stânga ne duce la o ‘aloni’ – arie de treierat (din piatră) a Mănăstirii, cu un diametru de 20 m, care atestă vechea strălucire rurală a zonei și oferă o priveliște grozavă spre nordul Golfului Saronic, Paliachora și Mănăstirea Sf. Nectarie.

[fblike]

 [yasr_visitor_multiset setid=0]