7 – Ο γύρος της Παλαιάς Χώρας

 

1,2 χλμ. / 40 λεπτά  (κυκλική διαδρομή)
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη στην αρχή / μέτρια προς το Κάστρο

Download file: 7-palaia_chora.gpx
Πώς να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο GPX;

Η Παλαιά Χώρα, έγινε πρωτεύουσα του νησιού τον 9ο μ.χ. αιώνα, λόγω του κινδύνου στα παράλια από τις επιδρομές των Σαρακηνών που είχαν καταλάβει την Κρήτη. Το 1537 ο Μπαρμπαρόσα, Οθωμανός πειρατής, κατέστρεψε ολοκληρωτικά την πόλη. Τρία χρόνια αργότερα, η ζωή ξανάρχισε. Ο χώρος κατοικήθηκε για 1000 χρόνια, μέχρι τις αρχές του 19ου αι. και την Επανάσταση του 1821.

Photos: HP

Σήμερα απομένουν 35 πέτρινα εκκλησάκια τα οποία καταγράφονται στην πινακίδα της εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων που θα βρείτε στη διαδρομή σας. Για να μπούμε στον υπέροχο μικρό «Μυστρά» της Αίγιναs παίρνουμε τον χωματόδρομο που βρίσκεται πίσω από το εκκλησάκι του Σταυρού και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση στο μονοπάτι που ακολουθεί περιμετρικά τον λόφο.

Περνώντας μπροστά από τα εκκλησάκια απολαμβάνουμε τη θέα προς το μοναστήρι και την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου ενώ στο βάθος φαίνεται ο δυτικός Σαρωνικός. Στη συνέχεια το μονοπάτι στρίβει νοτιο-ανατολικά δίνοντας την ευκαιρία να δούμε το δάσος του Μεσαγρού, τους παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς στην πίσω μεριά του λόφου και τη θέα προs τον ανατολικό Σαρωνικό και το Σούνιο. Μετά το εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, παίρνουμε αριστερά την άνοδο. Περνούμε από το μικρό μοναστήρι τηs Αγίας Κυριακής, το καθολικό του οποίου έχει αποκατασταθεί από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και ανεβαίνουμε στην περιοχή του παλαιού κάστρου. Εκεί παρατηρούμε τη δισυπόστατη εκκλησία των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου και τις ομβρο-δεξαμενές που επέτρεπαν την επιβίωση σε καιρούς πολιορκίας.

Η κάθοδος γίνεται αρχικά από την ίδια διαδρομή, σύντομα στρίβουμε δεξιά στο δεύτερο περιμετρικό μονοπάτι του λόφου που βρίσκεται κάτω από τους τεράστιους βράχους του κάστρου. Συναντάμε το ασκητήριο του Αγίου Διονυσίου, την ανακαινισμένη Επισκοπή (Άγιος Διονύσιος) και την κεντρική πλατεία του οικισμού την αποκαλούμενη Αγορά ή Forum των Βενετών όπου δεσπόζει ο Άγιοι Γεώργιος ο καθολικός (ή «Παναγία η Φορίτισσα»), που αποκαταστάθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Τα σκαλιά μετά την πλατεία μας φέρνουν στο επίπεδο από όπου ξεκινήσαμε.

Οι ευωδιαστές αμυγδαλιές, τα πεύκα στον αύλειο χώρο στα περισσότερα εκκλησάκια, οι εντυπωσιακές ευφόρβιες που κυριαρχούν στο λόφο, το πλήθος των πανέμορφων αγριολούλουδων κατά μήκος των μονοπατιών έρχονται να συμπληρώσουν την μοναδική ομορφιά της Παλαιάς Χώρας και να θυμίσουν την πλούσια χλωρίδα τηs Αίγιναs.