Ιούλιος 2020

Πολλά είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει για την άνοιξη που μας πέρασε σχετικά με τα μονοπάτια μας που όμως ο κορονοϊός ήρθε και τα ανέτρεψε. Παρόλα αυτά μάθαμε ότι τα μονοπάτια εν μέσω πανδημίας αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο!

Ανιτσαίου 8 Μαρτίου 2020

Το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα που πέρασε, αλλά και τώρα ακόμα, συνεχίσαμε με τις εξής εργασίες:

  • Ενώσαμε το μονοπάτι 5 (Στα ανατολικά της Αίγινας) με το 4 (Χρυσολεόντισσα)
  • Τελειώσαμε το άνοιγμα/καθάρισμα μίας νέας διαδρομής, το μελλοντικό 10
  • Εντοπίσαμε και καθαρίσαμε το μονοπάτι μεταξύ Γιαννάκιδες και Κύλινδρα ώστε να ενωθεί το 5 με το 10
  • Εντοπίσαμε και καθαρίσαμε μέρος της διαδρομής που ενώνει την πόλη της Αίγινας με το Βουνό του Δέντρου προς το μονοπάτι 6 (Μύθικος Ασωπός)
  • Ανακαλύψαμε (ήδη καθαρισμένο και φροντισμένο!) το μονοπάτι που ενώνει την Πέρδικα με το μονοπάτι 2 (Σφεντούρι-Ελαιώνας)
  • Ελέγξαμε την κατάσταση και χρωματίσαμε την ξεθωριασμένη σήμανση στα μονοπάτια 1 (Γύρος Ελλάνιου Όρους) και 3 (Αρχαίος Ελαιώνας)
  • Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το ΕΠΑΛ για την γνωριμία των μαθητών με τα μονοπάτια του νησιού
  • Προγραμματίσαμε για τον Απρίλιο συνεργασία με μια ομάδα από την Θεσσαλονίκη για τον καθαρισμό, συντήρηση καθώς και την προβολή των μονοπατιών μας εντός και εκτός του νησιού, με τον Δήμο , που όμως δυστυχώς αναβλήθηκε.
Φεβρουάριος 2020 με τα παιδιά του ΕΠΑΛ

Οι βάσεις για το δίκτυο των μονοπατιών της Αίγινας έχουν μπει εδώ και καιρό χάρη στην εθελοντική εργασία πολλών ανθρώπων του νησιού και τη συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Καθώς το δίκτυο διευρύνεται, μεγαλώνει επίσης η επισκεψιμότητά του και μαζί οι υποχρεώσεις για την φροντίδα και την προβολή του. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί εάν θέλουμε να αξιοποιηθεί αυτή η προσπάθεια ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου.

Για να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε τα μονοπάτια της Αίγινας σκεφτήκαμε, σε συνεργασία με τον Δήμο της Αίγινας και την ΚΕΔΑ, να οργανώσουμε για τον Οκτώβριο ένα γιορτινό Σαββατοκύριακο στο βουνό, ένα μικρό φεστιβάλ για τα μονοπάτια της Αίγινας, 17 και 18/10, με οργανωμένες πεζοπορίες και γνωριμία με τοπικά προϊόντα. Αυτές οι δράσεις συμπίπτουν με την επίσκεψη της ομάδας Trace Your Eco* από την Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενήσουμε για μια βδομάδα με σκοπό τον καθαρισμό και συντήρηση των μονοπατιών μας αλλά και την γνωριμία τους με το νησί.