Ιανουάριος 2021

Αγαπητοί φίλοι των μονοπατιών, Καλή Χρονιά!

Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν περπατώντας, καθαρίζοντας, και γενικά φροντίζοντας για τη συντήρηση, επέκταση και ανάδειξη του δικτύου Μονοπατιών Πολιτισμού της Αίγινας!

Κανάκιδες

Παρά την αναστάτωση και τις ανατροπές που έφερε ο κορονοϊός στη ζωή μας οι περιπατητές και οι εθελοντές πληθαίνουν και οι δουλειές στα μονοπάτια προχωράνε. Μέσα στο Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, για όσο επιτρεπόταν, και ως σήμερα πολλά προγραμματίσαμε και αρκετά κάναμε.

  • Στις αρχές του καλοκαιριού συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία μιας εβδομάδας δράσεων για τη συντήρηση και προβολή των μονοπατιών μας.
  • Μαζί οργανώσαμε για τον Οκτώβριο του 2020, και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές (Δήμο Αίγινας, ΚΕΔΑ, Επαγγελματική Ένωση, Κοινότητα Πέρδικας), την επίσκεψη της ομάδας Trace Your Eco που έχει ως σκοπό τον καθαρισμό και την συντήρηση των μονοπατιών, την διοργάνωση παρουσιάσεων/συζητήσεων για τον Περιπατητικό Τουρισμό και την γνωριμία τους με το νησί. Παράλληλα και μέσα στο ίδιο πλαίσιο σε συνεργασία με την ομάδα Slow Food Αίγινας ετοιμάσαμε ένα γιορτινό Σαββατοκύριακο στο βουνό με πεζοπορίες και γνωριμία με τοπικά προϊόντα. Οι δράσεις αυτές για την ώρα αναβλήθηκαν αλλά η ομάδα έμεινε και συνεχίζει να εργάζεται.
  • Για την ευκολότερη πρόσβαση στον ιστότοπο των Μονοπατιών Πολιτισμού της Αίγινας αποκτήσαμε το domain name, aegina-hiking.com. Σας προσκαλούμε να τον επισκεφτείτε και να τον διαδώσετε για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του.
  • Τα κείμενα της ιστοσελίδας μας μεταφράστηκαν στα Ρουμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά.
  • Βελτιώνουμε και αναβαθμίζουμε τακτικά τον ιστότοπό μας με νέες πληροφορίες και φωτογραφίες.
  • Η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στην Ξάνθη και τα εγκαίνια του δικτύου Μονοπατιών Πολιτισμού της Σαλαμίνας όπου είχαμε προγραμματίσει να συμμετάσχουμε αναβλήθηκαν.
  • Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΛΕΤ, δουλεύουμε για την επέκταση του δικτύου με άλλες τρεις διαδρομές καθώς και ενώσεις μεταξύ των υπαρχόντων μονοπατιών.
  • Σε συνεργασία με εργαστήρια κεραμικής του νησιού προετοιμάζουμε την κατασκευή κεραμικών πλακιδίων για τη σηματοδότηση των νέων διαδρομών αλλά και την αντικατάσταση των παλιών μεταλλικών πλακιδίων σε όλες τις υπάρχουσες διαδρομές του νησιού.
  • Συνεχίζεται η συνεργασία με ένα τμήμα του ΕΠΑΛ όσο οι συνθήκες μας το επιτρέπουν.

Οι τρεις νέες διαδρομές που προετοιμάζουμε:

Λαζάρηδες-Γιαννάκηδες-Μπενάκηδες-Λαζάρηδες (Νο 10)

Σχεδόν έτοιμη. Χρειάζεται σήμανση και συγκέντρωση πληροφοριών (Ιστορικών, Αρχαιολογικών, Περιβαλλοντικών, κλπ.)

Ανιτσαίου-Κανάκηδες -Άγιος Αντώνιος-Βλάχηδες-Ανιτσαίου (Νο 11)

Από Κανάκηδες -Άγιος Αντώνιος-Βλάχηδες-Ανιτσαίου είναι έτοιμο για σήμανση και συλλογή πληροφοριών.

Από Ανιτσαίου μέχρι Κανάκηδες έχει πολύ δουλειά. Είχαμε προγραμματίσει να καθαριστεί αυτό το κομμάτι του παλιού μονοπατιού με την βοήθεια της ομάδας Trace Your Eco. Αναμένουμε την άρση των μέτρων αποφυγής της εξάπλωσης του κορονοϊού, για να συνεχίσουμε.

Παλαιοχώρα-Βαθύ (Κοκκαλάκι)-Κουρέντη (Νο 12)
Σε φάση αναγνώρισης.

Ενώσεις μεταξύ υπαρχόντων διαδρομών:

1. Ανιτσαίου- Λίμνες (ενώνει το 4 με το 1 και το 5)
Έτοιμο. Χρειάζεται σήμανση

2. Γιαννάκηδες -Κύλινδρας (ενώνει το 5 με το 10)
Έτοιμο. Χρειάζεται σήμανση

3. Μπουρδέχτη-Λαζάρηδες (ενώνει το 4 με το 10)
Σχεδόν έτοιμο. Χρειάζεται ένα ‘σκούπισμα’ για την οριστικοποίησή του και σήμανση

4. Λίμνες-Ελλάνιος
Έτοιμο από παλιά. Χρειάζεται καινούρια πλακάκια (κεραμικά) και ένταξη στον χάρτη

5. Δρακόσπιτα-Όρος
(εναλλακτική/συμπληρωματική-κυκλική διαδρομή)
Χρειάζεται ένα ‘σκούπισμα’ για την οριστικοποίησή του και σήμανση

6. Ψαχνή-Μπενάκηδες
Εντελώς κλειστό. Σκέψη για το μέλλον για να ενώσουμε το 6 με το 10

Πρόσβαση από τα λιμάνια

1. Αίγινα
Προφήτης Ηλίας-Μαρίνης-Δέντρο-Φρεάτσι-Μονοπάτι 6
Φάση ψαξίματος/αναγνώριση

2. Πέρδικα
Πέρδικα-Μονοπάτι 2 (προς Ελαιώνα)
Αναγνώριση και Καθάρισμα από το νεκροταφείο Πέρδικας ως Σταυρό μέσω Μήλου

3. Σουβάλα
Φάση αναγνώρισης
Από Σουβάλα- Άγιο Παντελεήμονα- Μονοπάτι Νο 12 και Νο 7

4. Αγία Μαρίνα
Αγία Μαρίνα-Άγιος Ιωάννης-Άγιος Μηνάς-Αφαία
Οριστικοποίηση και σήμανση

Οι βάσεις για το δίκτυο των μονοπατιών της Αίγινας έχουν μπει εδώ και καιρό χάρη στην εθελοντική εργασία πολλών ανθρώπων του νησιού και τη συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΕΤ.

Καθώς το δίκτυο διευρύνεται και αυξάνεται η επισκεψιμότητά του, οι υποχρεώσεις για την φροντίδα και την προβολή του πολλαπλασιάζονται. Εάν θέλουμε να αξιοποιηθεί αυτή η προσπάθεια ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου χρειαζόμαστε την βοήθειά σας!

Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία Μπόβαλη για την γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη των δράσεων μας.  

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους Εθελοντές που εργάστηκαν με ποικίλους τρόπους τη χρονιά που μας πέρασε για τον καθαρισμό, την συντήρηση και την προβολή των Μονοπατιών Πολιτισμού της Αίγινας:
Αλέκος, Αλέξανδρος Κ., Αλέξανδρος Σ., Ανερίκε, Αντωνία, Άρης, Άρτεμις, Ασπέ, Βάνα, Βασίλης, Βάσω, Βέρα, Γεράσιμος, Γεωργιάννα, Γιάννης, Γιώργος Τσ., Γιώργος, Δανάη (μικρή), Δανάη Σ., Δανάη Τ., Δήμητρα, Δημήτρης, Ειρήνη, Ελένη, Ελευθερία, Ελιζαμπέτ, Ελίκα, Ελίνα, Ελισάβετ, Έρη, Εύα, Ευαγγελία, Ζέφυρος (μωρό), Ζωή, Ήρα, Ηρώ, Θεοδώρα, Κώστας, Λάγια, Λευτέρης, Μάκης, Μαρία Γ., Μαρία Κοτ., Μαρία Κ.,  Μαρίνα, Μέλιος, Μήρα, Νεφέλη, Νίκος, Σοφία, Στέφανος, Χρήστος, Χριστίνα, Aaron, Ayla, Chloe, Fabrice, Jacques, James, Jeff, Navine, Olivia, Pascaline, Paul, Philippe, Stephan, Wayn